Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny
In Love with Lisbon
Foto: Clifford, unsplash.com

Forberedelser før ferieturen

Skal du på ferie? Her er noen tips til hva du bør tenke på før du drar, spesielt hvis du er avhengig av å reise med medisiner i bagasjen.

Reiser du i Europa må du ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer at du har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når du oppholder deg midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits.

Alle bør ha reiseforsikring

Uansett hvor du reiser, bør du sørge for å ha gyldig reiseforsikring. Har du en sykdom eller kronisk lidelse, er det viktig at du er klar over at flere reiseforsikringer kun dekker akutt sykdom eller akutt forverring av kronisk lidelse. Har du allerede en sykdom som kan forårsake komplikasjoner på reisen, kan du risikere ikke å få dekket utgifter til dette.

Mange reiseforsikringer har begrensninger i hva de dekker. Dersom et forsikringsselskap nekter å gi deg reiseforsikring basert på risikovurdering, for eksempel grunnet hjerteflimmer, har du anledning til å få dette vurdert av Finansklagenemda.

Er du i tvil bør du kontakte forsikringsselskapet og / eller lege på forhånd. Det kan være forhold ved sykdommen som gjør at du bør vurdere om det er lurt å reise, og legen kan da gi deg råd. Det kan også være visse forholdsregler du bør ta når du skal reise bort.

Forberedelser når du planlegger ferien

Allergisk mot dyr? Er du allergisk mot hund eller katt er det mulig å legge det inn i bestillingen når du bestiller flybillett. Da unngår du at det er dyr i kabinen. Vær tidlig ute så de som reiser med dyr ikke har bestilt før deg. Det er prinsippet om først til mølla som gjelder.

Er det nødvendig med vaksine? Når ferien er under planlegging og reisemål bestemt må du sjekke om det er nødvendig med vaksiner eller annen forebyggende behandling for å oppholde seg på feriemålet. Dette bør planlegges i god tid da noen vaksiner må tas flere ganger før effekten setter inn.

Folkehelseinstituttet: Hvilke reisevaksiner bør jeg ta?

Snakk med legen din om du bør ta noen forhåndsregler for oppholdet eller for flyreisen.

Tips til flyreisen

Ved lange flyreiser er det viktig å drikke rikelig med vann og bevege bena for å unngå blodpropp. Stå opp for å øke sirkulasjonen i bena og hvis mulig gå litt rundt. Støttestrømpe kan være nyttig.
> Blodpropp og lange flyreiser

Kolspasienter og andre med lungesykdom kan ha behov for oksygentilførsel på lengre flyturer.
> Oksygen på flyreise

Skal du fly, bør ha med deg dokumentasjon på at du har pacemaker/ICD, både på norsk og engelsk.
Fly med pacemaker/ICD

Det er mulig å bestille allergibillett hos flere flyselskap. Da vil flyavgangen bli sperret for å ta med dyr i kabinen.

Medisiner og resepter i utlandet

Det er viktig å ha med nok medisiner for hele reisen. Det er ikke sikkert at du får kjøpt samme medisin i utlandet.

Bruker du adrenalinpenn som EpiPen, Jext eller Emerade er det viktig at du sjekker holdbarheten. Ha den med og ha den tilgjengelig. Informer reisefølget ditt om at du har matallergi og hvordan de kan hjelpe deg om du blir syk. Ha gjerne med informasjon om din matallergi på det språket de snakker på reisemålet.

Resepter fra EØS-land er gyldige i Norge, men det er visse begrensninger i denne ordningen. Intensjonen er at dette skal være gjensidig, slik at resepter fra Norge også skal være gyldige i andre EØS-land. Det er imidlertid opp til hvert enkelt land å tolke reglene, så du har ingen garanti for gyldigheten av en norsk resept i utlandet.

Refusjon på blå resepter kjøpt i utlandet

Du kan få refundert utgifter til legemidler kjøpt i Norden og EØS dersom det er medisin som gir rett til refusjon etter blåreseptordningen i Norge. For å få refundert utgifter til legemiddel kjøpt i Norden og EØS, må du ha resept fra Norge eller utstedt av lege i det aktuelle oppholdslandet. Du får dekket tilsvarende som du ville fått i Norge.

Du får ikke refundert utgifter til legemidler dersom det ikke finnes et tilsvarende preparat i Norge. Merk deg at ordningen bare gjelder legemidler på blå resept. Det ytes heller ikke refusjon for legemidler på hvit resept.

Sammen med søknaden om refusjon må du legge ved:

  • Resept.
  • Dokumentasjon på hvilke typer legemidler som er kjøpt.
  • Originale kvitteringer for alle utgifter.
  • Dokumentasjon på at utgiftene er betalt.

Du må kunne dokumentere at legemiddelet er utlevert fra apotek.

Ved reiser innenfor EØS-området kan du ha med nødvendige medisiner for inntil ett års bruk. Utenfor EØS kan du ha med medisiner for høyst tre måneders bruk.

Ditt lokale apotek kan svare på spørsmål om legemidler og reise.

Gode råd:

Noen medisiner krever at du har attest

Du bør alltid ha livsviktige medisiner i håndbagasjen når du reiser med fly i tilfelle annen bagasje blir forsinket eller borte. Flytende medisin er unntatt fra sikkerhetsreglene som sier du maks kan ha 100 ml væske i én beholder. Dette gjelder for eksempel ved bruk av forstøverapparat.

Alle som bruker medisiner, både reseptbelagte og andre, bør være forberedt på kontroll. Du kan bli bedt om å smake på medisinen eller smøre den på huden hvis det er en salve.

Statens legemiddelverk anbefaler at medisinen oppbevares i originalemballasjen, at du har med deg resept og/eller en legeattest. Dette for å dokumentere at du er eier av medisinen. Det kan være lurt å ha dokumentasjon på engelsk.

Matallergi på fly

Hvis du har matallergi eller står på diett, må du gi beskjed til flyselskapet ved billettbestilling, evt. ta kontakt og sjekk dette opp noen dager før avreise. Hvis flyselskapet ikke kan tilfredsstille dine ønsker så bør du ta med matpakke for hele flyreisen. Ha alltid litt mat du tåler i håndbagasjen i tilfelle forsinkelser eller at din forhåndsbestilling ikke er riktig. 

Les også

Barn på stranden, sommer og sol og lek

Solkrem og solbeskyttelse

En solkrem skal først og fremst beskytte mot solens farlige stråler, UV-strålene. Tenk på hvilket behov du har og hvor i verden du er, slik at du kan ta de riktige valgene.

Bilde av dame med solhatt, solbriller og solkrem på nesen

Sjekk solkremen din!

Om sommeren er det viktig å bruke solbeskyttelse når man skal være ute, både ved å ta pauser fra solen og ved å bruke solhatt og en passende solkrem.