Astma kan behandles, men ikke kureres. Målet med behandlingen er derfor å oppnå og opprettholde kontroll samt redusere risiko for forverring av sykdommen.
Sykdommen er individuell og vil derfor arte seg forskjellig hos den enkelte. Derfor er det svært viktig å få sin egen tilpassede medisinske behandling.
De siste årene har det kommet en rekke nye medisiner som vanligvis kan holde sykdommen i sjakk dersom de brukes på riktig måte. Behandlingen ved astma gis vanligvis i form av spray, pulver, tabletter og væske til bruk på forstøverapparat og ofte i en kombinasjon av disse. Sjeldnere kan det også gis sprøyter eller infusjonsvæske som tilleggsbehandling.
Slik behandles astma
- Legen bruker en trinnvis strategi ved behandling av astma.
- Dersom den nåværende medisinen ikke har fått bukt med symptomene, må du i en periode ta en høyere dose eller en annen medisin i tillegg.
- Når astmasymptomene igjen er under kontroll, kan behandlingen trappes ned.
- Legen vil alltid forsøke å gi deg lavest mulig dose som gir god symptomkontroll.
- Jo lavere dose, jo mindre eventuelle bivirkninger.
Medisiner
Det finnes flere typer astmamedisiner:
Anfallsmedisin/hurtigvirkende beta2-agonister
Hurtigvirkende beta2-agonister gir rask bedring. De brukes ved forverrelser som kommer raskt, som ved anstrengelser. Eksempler på denne typen medisiner er Airomir® og Ventoline®.
Anfallsforebyggende medisin og kortison
Anfallsforebyggende medisin er langtidsvirkende beta2-agonister som f.eks. Onbrez® , Oxis® og Serevent®.
Siden astma er en betennelsestilstand eller irritasjon i luftveiene, er det viktig å behandle selve betennelsen. Det gjøres ved regelmessig bruk av betennelsesdempende medisiner som pustes inn, som kortison til inhalasjon. Over tid vil de fleste imidlertid bruke langtidsvirkende beta2-agonister, som Oxis® eller Serevent®, i kombinasjon med et kortisonpreparat, som for eksempel Pulmicort®, Flutide® eller Alvesco®. Dette er en vedlikeholdsbehandling for å holde symptomene under kontroll. I de fleste tilfellene fins disse medisinene som kombinasjon av både langtidsvirkende beta2-agonist og kortisonpreparat i samme inhalator. Eksempler er Symbicort®, Seretide®, Inuxair® og Relvar®
Hurtigvirkende antikolinergika
Medisinen løsner kramper i luftveiene og skal tas 3–4 ganger daglig. Den virker etter ca.15 minutter og har en varighet på 4–6 timer. Innenfor gruppen hurtigvirkende antikolinergika kan du velge mellom Atrovent® og Ipraxa®.
Egenbehandlingsplan
De aller fleste som har astma og spesielt de som er nydiagnostisert eller har en variabel astma, bør få et skriftlig skjema/plan fra legen som inneholder:
- faste daglige medisiner
- hva som skal tas hvis astmaen blir verre
Skjemaet må være så detaljert at det ikke er noen tvil om hvilke doser som skal tas. Det må også stå hva man skal gjøre hvis behandlingen ikke virker. På denne måten kan man lettere mestre endringene i sykdommen på egen hånd uten å oppsøke lege.
Nyere medisiner åpner for mange ulike tilnærminger til egenbehandling. Det viktigste er at du vet hva du skal gjøre når behovet for å endre medisineringen oppstår.
Spør legen din om en behandlingsplan ved neste kontroll.
Last ned eksempel på egenbehandlingsplan for astma her (PDF)
PEF-måling
PEF-måling kan brukes til å vurdere tilstanden i forbindelse med innstilling av medisin og i forbindelse med forverringer/variasjoner. PEF er en veldig enkel målemetode ved astma, der man puster kraftig ut gjennom et rør og måler topphastigheten på utpusten fra lungene.
Vanligvis gir PEF et godt mål for hvor god eller dårlig astmaen er på tidspunktet for målingen. Men den måler bare starthastigheten, og ikke hva som skjer i resten av pusteforløpet. Noen ganger vil man da bruke en full spirometri for å måle FEV1 (hvor mye luft du klarer å puste ut i løpet av det første sekundet) som gir et enda bedre mål for hvor åpne luftveiene er gjennom resten av pusteforløpet.
I praksis er det derfor mulig å ha både normal PEF og samtidig følelse av å være tett i brystet. Vanligvis vil PEF være et godt nok mål for de fleste med astma.
Her kan du skrive ut LHLs skjema for pef-registrering (pdf)
Les mer om PEF-måling – Norsk Helseinformatikk
Bivirkninger av astmamedisiner
De vanligste bivirkninger er hjertebank og urofølelse, særlig ved bruk av høyere doser. Noen kan bli hese, men det går vanligvis over når du reduserer doseringen eller skifter preparat. Skjelving på hendene og muskelkramper er vanlige bivirkninger i tidlig fase av behandlingen, og ved høye doser av beta-2-agonister.
Les mer om beta-2-agonister (Store norske leksikon)
Soppvekst i svelget kan være en plagsom bivirkning hos enkelte, men plagene blir vanligvis bedre ved bruk av et flytende soppmiddel som skal virke lokalt i munnhulen. Soppvekst kan forebygges ved å skylle munnen etter å ha inhalert medisinen.