Vinterkulden øker faren for akutte hjerteinfarkt
Forekomsten av akutte hjerteinfarkt øker ved kulde. Dette kan muligens forklares av at lufttemperaturen påvirker hjerte- og kar-systemet.
De nøyaktige mekanismene er ikke helt kartlagt. Hos personer med koronarsykdom (sykdom i hjertets kransårer) er kulde med på å fremprovosere smerter i brystet (angina pectoris), noe som skyldes at tilførselen av oksygenrikt blod fra koronararteriene ikke blir tilstrekkelig, slik at hjertemuskelen ikke får nok blod.
Kuldesjokk-refleks
Kulde får også pulsen til å øke, som regel med rundt 5–10 slag i minuttet, i tillegg til at blodtrykket øker. Dette er et resultat av at hjertet forbruker mer oksygen. En såkalt ”kuldesjokk-refleks” gjør dessuten at reseptorer i huden får nervesystemet til å trekke blodårene sammen. Dette er en naturlig mekanisme som skal sørge for å redusere tap av kroppsvarme. Nedkjøling av hudoverflaten øker dermed også motstanden i årene og det diastoliske blodtrykket (undertrykket). Etter hvert som blodtrykket stiger, må hjertet pumpe hardere. Dette får arteriene til å bli stivere og mindre elastiske.
Tørr luft og kulde har også vist seg å være knyttet til atrieflimmer (hjerteflimmer) blant hjertepasienter, mens flere studier har funnet at anfallsvise (”paroksysmale”) hjerteflimmer oftere skjer om vinteren, noe som henger sammen med lavere temperatur og lufttrykk.
Les mer om
Angina pectoris
Smerter i brystet som kommer fra hjertet. Kommer i anfall, brystsmertene som gjerne varer noen få minutter, sjelden over 20 minutter ved “stabil” hjertesykdom.
Hjerteinfarkt
En plutselig blokkering av en blodåre som ernærer hjertemuskelen (kranspulsåre) er den vanligste årsaken til hjerteinfarkt. Hvis hjertemuskelen ikke får blod, og dermed mangler oksygen i noen minutter, begynner den å ta skade.
Atrieflimmer
Rask og uregelmessig elektrisk aktivitet i hjertets forkamre. Forkamrene trekker seg sammen raskt, uregelmessig og med liten kraft. Atrieflimmer viser seg typisk ved gjentatte anfall, men også som enkeltstående episoder.
Gode hjerteråd i kulden
Ned til minus 10 grader er det stort sett greit for hjertepasienter å bevege seg ute. Men ta følgende forholdsregler:
Kle godt på deg med tøy som holder bra på varmen. Varm opp forsiktig, og ikke gå på raskt med en gang. Kjenner du ubehag, ro ned, snu og gå rolig tilbake igjen. Går du alene, er det lurt å si ifra hvor du skal, eller å ha med seg mobilen.
LHL anbefaler å ikke trene hardt når det er under 10 minusgrader ute, men en rolig skitur er OK. Vi fraråder tyngre aktiviteter ute i kulda for pasienter med kjent hjertesykdom. Snømåking, særlig måking av tung våt snø, er en meget tung fysisk aktivitet. Det er ikke få personer som har fått sitt første hjerteinfarkt etter slik aktivitet. Dersom du må måke snø, bør du ta deg god tid og løfte lette mengder om gangen.
Noen foretrekker å trene inne når vinteren kommer – treningssenter, svømmehaller, en ergometersykkel foran TV eller god gammeldags styrketrening i stua er gode alternativ til å bevege seg ut i kulda.
Håndtering av akutt hjerteinfarkt er veletablert i Norge og holder høy kvalitet.